Vallei van schapen, steenbokken en marmotten

Vallei van schapen, steenbokken en marmotten

18 oktober 2018 0 Door Guus


De route begint wat twijfelachtig. Ik worstel me door los terrein omhoog, mis de standplaats en kom op een alternatieve standplaats terecht. Mijn speurneus voor vaste rots en mephaken staat duidelijk nog niet aan. Guus heeft een stuk minder moeite met het omzeilen van de losse blokken en wijst me van een afstand de mephaken al aan. Maar daarna wordt het leuk: Een mooie versnijding, een kwartsader en heel veel flakes volgen elkaar op. En dat in zo’n uitgestorven omgeving! Het verstopte topboek blijkt helaas doorweekt en onleesbaar. Jammer, ik ben nieuwsgierig hoe veel mensen hier nog komen… “


Bergpassen zijn vaak populair bij klimmers; je kunt met de auto tot relatief grote hoogte rijden en dat scheelt een hoop lopen. Op een willekeurige zomerdag staat de parkeerplaats van bijvoorbeeld de Furkapas vol met klimmersbusjes en je komt er regelmatig een bekende tegen.

Een minder bekende pas is de Nüfenenpas. In de dalen langs deze route, die Ticino en Oberwallis verbindt, kom je vooral langharige schapen, marmotten en steenbokken tegen. Behalve als je er toevallig tijdens Mariahemelvaart bent. Dan lijkt heel Ticino er in grote groepen rond te wandelen, maar zelfs dan zijn de dalen verder uitgestorven en ruig. Vorig jaar kwam ik hier voor het eerst terecht en deze zomer kwamen we er terug. We klommen een behaakte route (Panini, 250 meter, 6a) en een steile onbehaakte route op de Pizzo Forcella (Zentralpfeiler der Südwand, 360 meter, 5c/D+).