Een reis vooraf

26 februari 2016 0 Door Vera

Flink wat jaren met mooie circuservaringen, een aantal maanden vrijwilligerswerk in de noodopvang van Nijmegen, en de nu eenmaal verplichte scriptie voor mijn master Pedagogische Wetenschappen. Deze ingrediënten zorgden voor het voorzichtige idee om dit alles te combineren tot een onderzoek bij een circusproject met vluchtelingenkinderen. Een behoorlijk aantal uren googelen, facebooken, mailen en skypen leidde mij vervolgens naar de Art Anywhere Association in Mardin, Turkije. Deze NGO organiseert circusactiviteiten en andere kunstprojecten voor Turkse, Syrische en Irakese kinderen en jongeren. En niet onbelangrijk voor mij: ze stonden open voor onderzoek, werken vaker met vrijwilligers en ze zouden zelfs een verblijflocatie voor me hebben. Mooi, een locatie was gevonden en daarmee leek het grootste obstakel te zijn overwonnen!

Zo eenvoudig bleek het helaas niet. Net toen ik dacht alle zaken rondom vliegtickets en verzekeringen duidelijk te hebben, bleek de universiteit toch niet zo blij te zijn met code oranje in Turkije. Ergens ook wel begrijpelijk. Verschillende gesprekken volgden, de halve faculteit werd erbij betrokken, en ik heb me regelmatig afgevraagd waarom ik toch zo’n moeilijke weg moest kiezen. Met veel dank aan mijn docenten, het International Office en de decaan, had ik een week later toch toestemming om te gaan. Het Turkse consulaat heeft de stress vervolgens nog wat verder opgevoerd. Maar toen ik bij mijn tweede bezoek aan Rotterdam na anderhalf uur weer buiten stond, mét een visum deze keer, leek me dat ik nu wel genoeg obstakels overwonnen had.

Tijd om te gaan dus! Op naar twee maanden onderzoek doen en circusles geven in Mardin. Ik heb geen idee wat me te wachten staat, maar ik geloof wel dat ik er heel veel zin in heb!